Projekt
Pågående och kommande projekt
Här lägger vi info om de projekt vi startar och har avslutat. Info ska uppdateras snarast
Tidigare projekt
Augusto Salinas Pinell/Nicaragua
Detta projekt gällde återuppbyggnad av folkbiblioteket i Jalapa i norra Nicaragua. Biblioteket förstördes under orkanen Mitch 1998. I Jalapa kunde man lyckligtvis använda den gamla biblioteksbyggnaden av trä, men den måste förstärkas och dessutom behövde man bygga en ny trappa. Föreningen bidrog med 6 350 USD och projektet är nu avslutat.
Cusuna/Honduras
Cusuna ligger i nordöstra Honduras. Befolkningen är garífunas, d.v.s. människorna är svarta och talar ett språk med rötter i Sydamerika (arawak). Vi har samarbetat med den honduranska föreningen Compartir, som vanligtvis arbetar med gatubarn och läsprojekt i Tegucigalpa, för att grunda ett bibliotek i skolan Rodolfo Rojas. Skolan med sina cirka 700 elever fungerar som ett pilotprojekt eftersom den har både förskola och grundskola. För biblioteket behövdes böcker och möbler för cirka 6 500 USD. Även detta projekt är nu slutfört (mars 2004).
San Miguel de Ixtahuacán/Guatemala
Kommunen San Miguel de Ixtahuacán ligger i San Marcosdepartementet och har 35.000 invånare. Nästan hälften av befolkningen är barn och ungdomar under 15 år. Här finns inget kulturhus, bio eller någon annan kulturinstitution. Hela 97 % av befolkningen är maya och tillhör den etniska gruppen mam. Mambefolkningen är främst jordbrukare och odlar traditionella grödor. Jordbrukarfamiljernas inkomster är låga 25-60 USD/mån.
I San Miguel är utbildningsresurserna knappa. 51 % av den vuxna befolkningen kan inte läsa och skriva spanska. I hela kommunen finns ett femtiotal skolor. I centralorten finns förskola, sexårig grundskola och en högstadieskola (Instituto de Educación Básica por Cooperativa - INBASCO) samt en skola för lärarutbildning. Det finns inget skolbibliotek i hela kommunen och rent allmänt är tillgången på undervisningsmaterial dålig.
Idag börjar endast 62 % av barnen i skolan (38 % flickor). Majoriteten av pojkarna går vidare till INBASCO men endast 25 % av flickorna. Orsaken till att inte alla barn börjar skolan och att så få flickor fortsätter studera är framför allt fattigdom.
Vår samarbetspartner är den kooperativa skolan INBASCO, som är en helt föräldrastyrd skola. Den har 241 elever (2003) och de har sin egen junta directiva, där könsfördelningen som regel är 50/50. Det är ingen större skillnad på flickors och pojkars skolresultat eller på deras deltagande i skolans angelägenheter. Utöver att bedriva undervisning strävar INBASCO efter att höja kunskapsnivån i lokalsamhället. INBASCO har som mål att bidra till en demokratisk och social utveckling genom sina arbetsformer. INBASCO har dock en mycket begränsad pedagogisk utrustning. Eleverna har små möjligheter att arbeta självständigt och skaffa sig intellektuell stimulans och lärarna, å sin sida, har svårt att utveckla ett bra pedagogiskt arbete.
Initiativet till ett skolbibliotek kommer från eleverna. De såg tillgången till ordböcker och referenslitteratur m.m. som ett sätt att förbättra skolarbetet. Lärarna var positiva och frågan gick vidare till föräldrarna, som fattar de viktiga besluten som medlemmar i kooperativet. Alla stödde idén om ett skolbibliotek. Det finns en lokal för biblioteket men det behövs böcker och möbler. På sikt behövs även dator och kopiator.
Projektets målgrupp är elever och lärare, men även andra kommer att kunna dra nytta av biblioteket, t.ex. barn från andra skolor i kommunen liksom ungdomar och vuxna som vill läsa, göra läxorna eller söka information. Målgruppen kan på sikt utvidgas till lärarstudenter och lärare från andra skolor. Elever och lärare kommer att genomföra projektet och sköta biblioteket i framtiden. Eftersom biblioteket även skall vara öppet för allmänheten, och framför allt för andra skolelever, kommer det dessutom att bli en lokal tillgång som med tiden kan komma att fungera som en mindre kulturinstitution.